Veri Kurtarma Nedir
Veri Depolama Cihazlarının sürekli artan güvenilirliğine rağmen, veri kaybı oldukça yaygın olmaya devam ediyor. Veri kaybında sık görülen nedenler arasında insan hataları, yazılım arızaları (bilgisayar virüsleri gibi), elektrik kesintileri ve donanım arızaları yer alır. Neyse ki, dijital bir ortamda depolanan veriler neredeyse her zaman kurtarılabilir. Bu makalemizde, veri kurtarmanın ne olduğunu, en yaygın veri kaybı sorunlarını ve bunları çözmenin yollarını açıklayacağız.
Veri kurtarma nedir?
Veri kurtarma, bir depolama aygıtında bulunan ve önceden silinmesi veya dijital ortama belirli bir zarar gelmesi nedeniyle standart yollarla erişilemeyen bilgilerin elde edilmesi işlemi olarak tanımlanabilir. Eksik dosyaları geri kazanmak için farklı çözümler kullanılır, veri kurtarma yapılabilmesi için içeriğinin depolama cihazı içinde bir yerde bulunması gerekmektedir. Örneğin, oluşturulan ancak bir elektrik kesintisi nedeniyle sonunda sabit disk sürücüsüne kaydedilemeyen belgeler gibi veya bir dosyanın depolama alanına hiç yazılmadığı durumlarda veri kurtarma mümkün değildir. Ayrıca, geri getirilemeyecek şekilde veri silme durumlarında yine veri kurtarma işlemi mümkün olmamaktadır. Bu tür durumlarda, kaybolan veya silinen dosyalar yalnızca harici bir yedekten alınabilir.
Genel olarak, veri kurtarma teknikleri iki türe ayrılır:
- Yazılım Tabanlı Veri Kayıpları: Yazılım tabanlı bir yaklaşım kullanılır ve problem depolamanın mantıksal yapısını yorumlayabilen, gerekli verileri okuyabilen ve daha fazla kopyalama için kullanıcıya kullanılabilir bir biçimde teslim edebilen özel yardımcı programların kullanımını içerir.
- Fiziksel Hasarlı Veri Kayıpları: Donanım bileşenlerinin laboratuvar ortamında onarılmasını veya değiştirilmesini içermektedir. Fiziksel onarımlar, örneğin sürücünün bazı mekanik veya elektrikli parçaları artık düzgün çalışmadığında, veri kurtarma uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Bu durumda, tüm önlemler kritik içeriğin tek seferlik çıkarılmasına yöneliktir. Yani veriler önce kendi sunucumuza kopyalanır, daha sonra sizin getireceğiniz boş diske aktarılır. Veri Kurtarma yapılan depolama aygıtı bir daha kullanılamaz.
Veri kaybının en yaygın nedenleri şunlardır:
- Dosya veya klasörlerin yanlışlıkla silinmesi
Bir dosyayı silerken her dosya sistemi farklı davranır. Örneğin, Windows'ta FAT dosya sistemi , dosya dizini girişlerini "kullanılmayan" olarak işaretler ve dosyanın tahsisi hakkındaki bilgileri yok eder (dosyanın başlangıcı hariç), NTFS'de yalnızca dosya girişi "kullanılmayan" olarak işaretlenir , kayıt dizinden silinir ve disk alanı da "kullanılmayan" olarak işaretlenir ; çoğu Linux/Unix dosya sistemi , dosya tanımlayıcısını (dosya konumu, dosya türü, dosya boyutu vb. hakkında bilgi) yok eder ve disk alanını "boş" olarak işaretler . Dosya silmenin temel amacı, dosya tarafından yeni bir dosyayı depolamak için kullanılan depolama alanını serbest bırakmaktır. Performans nedenleriyle, depolama alanı hemen silinmez, bu da gerçek dosya içeriğinin, bu depolama alanına yeni bir dosya kaydedilene kadar diskte kalmasını sağlar.
- Dosya sistemi biçimlendirme
Dosya sistemi biçimlendirmesi, örneğin yanlış bir disk bölümü belirtmenin bir sonucu olarak veya bir depolamayı yanlış kullanma nedeniyle yanlışlıkla başlatılabilir (örn. NAS cihazları, RAID'i yeniden yapılandırma girişiminden sonra genellikle dahili depolamayı biçimlendirir). Biçimlendirme prosedürü , depolamada boş dosya sistemi yapıları oluşturur ve bundan sonra herhangi bir bilginin üzerine yazar . Yeni ve eski dosya sistemlerinin türleri çakışırsa, mevcut dosya sistemi yapılarının üzerine yenilerini yazarak yok eder; dosya sistemlerinin türleri farklıysa, yapılar farklı konumlara yazılır ve kullanıcının içeriğini silebilir. Burada veri kurtarma işleminin başarılı olması için, yanlışlıkla biçimlendirme işlemi yapıldığında harddiske veri yazılmamalı ve yanlış müdahale edilmemesi gerekmektedir.
- Dosya sistemine mantıksal hasar
Modern dosya sistemleri, dahili hatalara karşı yüksek düzeyde korumaya sahip olsa da çoğu zaman donanım veya yazılım arızalarına karşı çaresiz kalırlar. Depolamada yanlış bir yere yazılan küçük bir yanlış içerik parçası bile dosya sistemi yapılarının tahrip olmasına, dosya sistemi nesne bağlantılarının bozulmasına ve dosya sisteminin okunamaz hale gelmesine neden olabilir. Bazen bu sorun, elektrik kesintileri veya donanım arızaları nedeniyle ortaya çıkabilir.
- Bir bölüm hakkında bilgi kaybı
Bu hata, başarısız bir "fdisk" işlemi veya genellikle bir bölümün konumu ve boyutu hakkında bilgi kaybına neden olan kullanıcı hataları nedeniyle oluşabilir.
- Depolama hatası
Depolamayla ilgili herhangi bir fiziksel sorundan şüpheleniyorsanız (örneğin, cihaz açılmıyor, olağandışı sesler çıkarıyor, aşırı ısınıyor, okuma ile ilgili sorunlar yaşıyor vb.), herhangi bir veri kurtarma girişimini kendi başınıza gerçekleştirmeniz önerilmez . Bu gibi durumlarda depolama cihazınızı daha fazla çalıştırmaya zorlamadan veri kurtarma uzmanlarından profesyonel destek almanız gerekmektedir.
Veri Kurtarma Bursa firması bamer olarak her daim yanınızdayız. Acil veri kurtarma işleriniz için veya tüm medyalardan veri kurtarma işlemi için 0224 2342839 sabit numaradan, 0505 7349566 ve 0533 3162839 numaralı cep telefonlarından iletişime geçebilirsiniz.