Yalova Hard Disk Tamiri
Hard diskler bilgisayarın veri depolama birimidir. Bilgisayar arızalandığında sorun hard diskte ise veri kaybı yaşandığı için diğer donanımlara göre hard disk arızası daha fazla maliyet çıkarmaktadır. Hard disk arızalandığında insanlar verilerini kurtarmak için hard diski tamir ettirmek isterler. Veri kurtarma firmaları hard diski çalışır duruma getirip, özel donanım ve yazılımlar ile hard diskinize daha fazla zarar vermeden bilgilerinizi güvenli bir şekilde kopyalamaya çalışır. Hard diski tamir edip kullanıcının hem verilerine ulaşması hem de hard diskini tekrar kullanması gibi bir olay mümkün değildir. Bu yüzden hard disk tamiri yerine hard diskten veri kurtarma işlemi demek daha doğru olacaktır. Veri Kurtarma işlemini anlamak için önce hard disklerin nasıl çalıştığını anlamak, hard disk çeşitlerine bakmak lazım. 3 farklı yapıda hard disk vardır;
-HDD (Hard Disc Driver); Mekanik disk dediğimiz, verileri seramik katkılı cam malzemeden oluşan plater dediğimiz alanda tutan, okuma yazma kafası olan hard disklerdir. Aynı zamanda Veri Kurtarma Oranının en yüksek olduğu hard disklerdir.
-SSD (Solid State Driver); SSD diskler güzel türkçemizde Katı Hal Sürücüsü olarak çevrilmiştir. Flash hafıza ve SDRAM yapılarında veri depolama yapan sürücüdür. Mekanik disklerdeki gibi okuma yazma kafası, plater gibi parçalar yoktur. Bu yüzden okuma yazma hızı yüksek güç gereksinimi de düşüktür. Veri kurtarma mümkündür ancak verilerin depolandığı çipler yandığında veri kurtarma imkansızdır. Veri kurtarma işlemi mekanik diske göre daha zordur.
-HHD (Hybrid Hard Driver); Bu disklere HDD ile SSD karışımı diyebiliriz. HHD veya SSHD olarak bilinir. Genelde 8 GB civarında yerleşik katı hal depolaması olan geleneksel yani mekanik hard diske benzer. İşletim sisteminde tek bir aygıt gibi görünen sürücüde, hangi verilerin SSD'de ve hangilerinin HDD'de depolanacağına karar veren bir denetleyici yongası bulunur. Bütçe dahilinde depolama ve performans için nihai bir çözüm sunar. SSHD, hızlı NAND flash belleğin geleneksel mekanik hard disk ile birleşimidir. SSHD, her iki teknolojinin avantajlarını birleştirerek kullanıcılara HDD gibi depolama kapasitesi ve SSD gibi çalışma performansı sağlar.
Kullanıcıların en çok sorduğu soru; hangi hard disk türünü tercih etmeliyim.? Hangi depolama türü en iyisidir.?
Aslında bu soruların cevabı sizin ihtiyacınıza göre değişmektedir. Dizüstü bilgisayar almak isteyenler için ve masaüstü bilgisayar almak isteyenler için bir karşılaştırma yapabiliriz.
-Dizüstü (Laptop) bilgisayarlar için;
Seçim çoğunlukla tercihlere bağlı olsa da, dizüstü bilgisayarlarda genelde sadece tek bir sürücü için yer vardır. Bu sebeple karar vermek daha zordur. Daha fazla veriyi ucuza depolamak istiyorsanız HDD yani mekanik diskleri seçebilirsiniz. HDD'ler kolayca bulunur ve depolama kapasiteleri SSD (katı hal sürücüsü)'den çok daha büyüktür. Ancak mekanik parçaları olduğu için mekanik arıza ve veri kaybı riski vardır . Ayrıca, HDD'ler diğer hard disk sürücülerinden daha yavaştır. SSD'ler çok daha hızlı okuma yazma kapasitesine sahiptir. Ancak, aradığınız en büyük depolama alanıysa, SSHD'yi de tercih edebilirsiniz. En cüzi miktarda para harcamak istiyorsanız, geleneksel bir sabit disk seçeneğini yani mekanik diskleri tercih edebilirsiniz.
SSD yalnızca sınırlı depolama kapasitesine sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda geleneksel sabit sürücülerle karşılaştırıldığında çok daha pahalıdır. 1 TB SSD Geleneksel 1 TB sabit diskten 2-3 kat daha pahalıdır. SSHD ise SSD diskten daha uygun fiyatta olduğu için ve geleneksel HDD'lere yakın fiyatta olduğu için tercih sebebi olabilir.
SSHD, en çok hangi uygulamaların kullanıldığını öğrenir ve daha hızlı yükleme süreleri ve daha iyi performans sağlamak için bunlar Katı Hal deposunda depolar. Bu nedenle bir SSHD, dizüstü bilgisayarınızın daha hızlı açılmasını sağlayabilir, ancak performans hızı açısından yine de SSD'nin gerisinde kalır.
Ayrıca, dizüstü bilgisayardaki depolama yuvasına da bakmak gerekir. Bazı hard diskler kalın olduğundan dizüstü bilgisayarınıza sığmayabilir. Bu nedenle, hard diski sipariş ederken boyutları kontrol etmelisiniz. Örneğin, birkaç ultra taşınabilir dizüstü bilgisayar, 1,8 inçten daha küçük bir mikro SATA sürücüsü gerektirir.
Masaüstü bilgisayarlar için;
Geleneksel mekanik hard diskler daha fazla elektrik kullanır. Bu, daha fazla ısı ve gürültü üretilmesine neden olur. Ancak hareketli parçaları olmadığı için SSD'ler sessizdir ve güç açısından daha verimlidir. Çoğu masaüstü bilgisayar birden fazla sürücüyü çalıştırabildiğinden SSHD diskler de kullanılabilir. Günümüzde bir çok masaüstü bilgisayarlar, hem geleneksel bir hard disk hem de daha küçük kapasiteli SSD'ye kurulu işletim sistemi ile gelmektedir. Kullanıcılar müzik ve resim gibi verilerini çoğunlukla geleneksel mekanik diskte depolamaktadır. Çünkü bu işlem hız gerektirmez. İşletim sistemi ve programlar SSD'de yüklü olduğundan performans açısından daha fazla verim sağlanabilir.
Ancak SSHD disklerin avantajı, ister bir dizüstü bilgisayarda ister bir masaüstü bilgisayarda olsun, özel bir yazılım veya yapılandırmaya gerek duymamasıdır. Çeşitli programları veya dosyaları nerede saklayacağınıza karar vermenize gerek yoktur. Seagate, WD, Toshiba, Samsung başlıca hard disk üreticileridir.
Yalova ilimiz, Bursa'ya 1 saat mesafededir. Bamer veri kurtarma firması olarak yerinde hizmet çözümü sunmaktayız. Ayrıca veri kurtarma yaptırmak istediğiniz hard diskinizi veya medyanızı, kendiniz getirmeniz durumunda aynı gün içerisinde ücretsiz analiz edip size fiyat teklifi sunabiliriz. İstediğiniz bilginin kapasitesine göre ve hard diskinizin arıza durumuna göre aynı gün içerisinde de verilerinizi teslim etme imkanımız bulunmaktadır. Yalova hard disk tamiri veya hard diskten veri kurtarma işlemi için bize 0224 2342839 numaralı sabit hattan veya 05333162839 numaralı cep telefonu hattından ulaşabilirsiniz.