Yere Düşen Harddisk Veri Kurtarma
Yere Düşen Harddiskten Veri Kurtarma
Hard Diskim Yere Düştü - Şimdi Neyapacağım ?
Veri Kurtarma vakalarında karşılaştığımız sorunlardan edindiğimiz tecrübeye göre Kullanıcıların masadan veya hafif bir yükseklikten düşen hard diskleri olduğunda herkesin yaptığı ilk şeyin yapabileceği en kötü şey olduğunu gördük.
İnsanlara bu önemli bilgiyi anlattığımızda genelde çok geç oluyor. O yüzden bu yazımızı olabildiğince çok kişi ile paylaşın ve insanları bilgilendirin.!
Bu yazımızı okuyorsanız siz yada tanıdığınız birisi yere düşmüş veya darbe almış hard diske sahip. Eğer diskinize hiçbir şey yapmadıysanız verilerinizi %90 oranında kurtarma ihtimaliniz var. Hard diskinizi çalıştırdığınızda muhtemelen tıklama sesi, kazıma sesi yadabip sesi duymaktasınız.
Hard disk veya dizüstü bilgisayarınız yere düştükten sonra yapılacak en doğal şey hard diskinizin çalışıp çalışmadığını anlamak için içini açmaktır. Bu işlemi kendiniz yapmadan işinde profesyonel veri kurtarma hizmeti veren firmadan yardım almanız gerekir.
Bize gelen veri kurtarma vakalarından bazıları:
• “Harici harddiskim darbe sonucu çalışmıyor ve içinden cızırtı şeklinde ses geliyor. Verilerimi kurtarmak benim içinçok ama çokönemli”
• “750gb 2,5 inc.usb3.0Seagate Harddiskim yere düştü. Hard Diskim şu an çalışmıyor. Bilgisayara taktığımda "Bızzzt" diye bir ses çıkıyor ve diskin lambası yanıp sönüyor sadece. Disk dönmüyor. Hard diskin tamiri mümkün müdür.
• “1tb hard diskim var. Yaklaşık 60 cm yükseklikten düştü. PC 1-2 saniye görüyor bazen de hiç görmüyor.”
• “Samsung Model HX-M101TCB/G Harici Hard Diskim 30 cm yükseklikten halının üzerine düştü.Pc ye bağladığımda içinden diskin dönmesine benzer ses geliyor. Ancak PC hiç bir şekilde diski görmüyor. Kablodan yada PC den kaynaklanan bir durum değil. Verilerin kurtarılması gerekiyor”
• “Harici hard diskim bilgisayar masasından düştü ve tekrar taktığımdabip sesi geliyor.”
• “Dizüstü bilgisayarım yatağımda ve harici hard diskim yerdeydi. Uyurken dizüstü bilgisayarım aşağı kayıp yere düşerek harici hard diskime çarptı. Şimdi bilgisayarıma bağladığımda tak tak tak sesleri duyuyorum.”
• “WD External Hard diskim bel yüksekliğinden sert bir yüzeye düştü ve tüm plastik kapak çıktı.”
Bu sorunlar bizim için en zor veri kurtarma teklifi taleplerinden biridir.
NEDEN ? Çünkü bu kullanıcıların neredeyse %100'ü o hard diski kullandı ve hala çalışıp çalışmadığını görmek için bilgisayara taktı. Genellikle “ Tanınmamış bir hata ” ile karşılaştılar.
Bu, sürücünün hasar görüp görmediğini veya tam olarak çalışıp çalışmadığını görmek için herkesin yapabileceği en kötü şeydir. Aşağıdaki resimde kafaların sıkışıp kaldığını ve park rampasına eğildiğinizi görebilirsiniz.
Bu olay sürücünüzün başına geldiyse ve siz onu açtıysanız, bu kollar büküldüğünden plakalar boyunca sürüklenir. Bu da verilerinizin kurtarılamaz hale gelmesine neden olur.
İşte nedeni:
Sabit sürücünün içi bir tür plak çalar gibi. Sabit sürücünün iç kısmında üç ana temel bileşen vardır:
• Kayıtlar (plakalar)
• Kol (aktüatör kolu)
• İğne (okuma / yazma kafası)
Bu bileşenler iyi durumda olmalı, hiçbir şekilde zarar görmemelidir ve doğru ekipmana sahip profesyonel veri kurtarma uzmanları bu parçaların hangisinin ne durumda olduğunu belirleyebilir ve sonuç olarak verilerinizi kurtarabilir.
SÜRÜCÜ'Ü AÇMAYIN VEYA HERHANGİ BİR PARÇASINI DEĞİŞTİRMEYİN!!!
Bu tür vakalarla gelen veri kurtarma talepleri duyduğumuz ikinci daha kötü olaydır. Kullanıcılar sürücüyü açıp içindeki kolu hareket ettirmekte veya plakayı çıkarmaktadırlar.Bazı sürücülerde park yeri plakanın ortasında ve kol gerçekte oraya aittir. Diğerlerinde sürücüler rampaya park etmektedirler. Bu parçalardan herhangi birinin gereksiz yere veya yanlış şekilde taşınması, plakaya, kafa kaydırıcısına zarar verebilir ve verileriniz kurtarılamaz hale gelir.
Hard diskinizden tıklama veya başka sesler geliyorsa:
Hard diskin içindeki parçaların durumunu kontrol etmek için bu işi profesyonel veri kurtarma firmasına bırakın. Tıklama veya başka sesler duyarsanız, hard diskin içindeki parçaların darbenin etkisiyle aşağıdaki şekillerde zarar görmüş olması gerçekten iyi bir ihtimaldir:
1. Aktüatör kolu park rampasından çıktı ve plakalara çarptı.
2. Kafalar bir şekilde hasar görmüş (hafifçe veya sert bir şekilde)
3. Kafalar tabağa çarptı ve takıldı.
4. Aktüatör kolu hiza dışına çıktı.
5. Okuma / yazma kafa sürgüleri çıkmış
SORUN, sürücüye güç uygulandığında gerçekleşir. Sürücü başlamak için sinyal aldığında, bu bileşenlerin tümü çalışmaya başlar, plaka döner, aktüatör kolu hareket eder ve okuma / yazma kafaları indekslenmeye başlar.
Darbeden sonra sonuç parmağınızı hareketli bir fana sokmakla aynıdır.
Kafa, plakaların yüzeyine dokunduğunda, onları çizecek ve başarılı veri kurtarma şansınız % 90 oranında düşecektir.